14 listopada uczniowie klas 7 i 8 uczestniczyli w Post-evencie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pokazy edukacyjne odbywały się w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. Podczas warsztatów wysłuchali krótkiej prezentacji dotyczącej znaczenia biotechnologii i mikrobiologii.
Część laboratoryjna obejmowała:
- obserwacje mikroskopowe bakterii (Czego nie widać a jest?),
- wykonali posiew z rąk (Czy warto myć ręce?),
- obserwacje mikroorganizmów na podłożach stałych (Czy mikrob to kameleon?),
- wykonali badanie zdolności fermentacyjnych drożdży piekarskich (Dlaczego drożdżówka jest puszysta?),
- immobilizację w kapsułkach alginianowych (Czy liczy się tylko wnętrze?),
- sprawdzenie właściwości amylolitycznych drobnoustrojów (Czy ja to zjem?),
- rozdzielanie barwników techniką chromatografii bibułowej (Czy czarny jest wyłącznie czarny?),
- wykonali eksperyment z ciekłym azotem (Jak kruchy jest kwiat?).
Ponadto uczniowie odwiedzili laboratoria oraz halę półtechniki Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. 
Warsztaty były bardzo atrakcyjne i ciekawe.