Podczas warsztatów edukacyjno-kulinarnych pn. „Jesienne smakołyki”  uczniowie mieli okazję przypomnieć sobie wszystkie warzywa i owoce, charakterystyczne dla tej pory roku. Dowiedzieli się, jakie moce kryją się w kolorach dyni, buraka, szpinaku, pomidorów czy cebuli. Samodzielnie przygotowali wartościową i aromatyczną przekąskę w postaci marchewkowo-orzechowych kulek mocy. Poznali ciekawe produkty spożywcze m.in. daktyle, płatki owsiane, masło orzechowe, mleko owsiane etc. Smacznym zaskoczeniem był dla dzieci  koktajl z udziałem surowej dyni i gruszki – nie obyło się bez dolewek!  Trzecioklasiści mieli okazję porozmawiać o niemarnowaniu żywności i zasobów na przykładzie samotnych bananów. Podczas zajęć dzieci  wykorzystały cynamon oraz kurkumę – cudowne przyprawy wspierające odporność jesienią i zimą. 

P.S. Drodzy Rodzice nie mówmy dzieciom, że mają jeść warzywa, bo są zdrowe. To określenie niczego im nie mówi i często źle się kojarzy. Warto wykorzystać język korzyści, a jeszcze lepiej – dać dobry przykład 😉

                                                                                                            Karolina Bruchal -Bąk