10 października 2023 r. podczas warsztatów edukacyjno – kulinarnych prowadzonych przez panią Karolinę Bruchal - Bąk edukatorkę żywieniową w klasie 3 a uczniowie poznali wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Zajęcia kulinarne dla dzieci były  świetną formą wypoczynku
 i relaksu oraz doskonałym czasem na poznawanie świata oraz uczenia się pracy w zespole. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności
z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. Dzieci przygotowały zdrowe i pyszne słodycze bez cukru „Marchewkowe kulki mocy”. Dzięki zajęciom kulinarnym poznawały różne tajemnice kuchni, dotykały, wąchały
 i smakowały, bawiły się kolorem i kształtem, rozbudzały swoją wyobraźnię i fantazję, a dzięki praktycznym zadaniom dzieci rozwijały zdolności manualne, poznały nowe smaki (degustacja nasion słonecznika, dyni, płatków owsianych, daktyli, wiórek kokosowych). Ponadto tego typu zajęcia przyczyniają się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Przygotowywanie posiłków było dla nich wspaniałą i „pyszną” zabawą, wzbudzały ciekawość, poszerzały wiedzę i kreatywność.