12 grudnia dzieci z oddziału przedszkolnego uczestniczyły w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w hotelu „Pod Szyszkami”. Na początku przedszkolaki zostały przywitane przez menagera hotelu i zapoznały się z wnętrzem budynku. Zobaczyły m.in. salę, na której odbywają się przyjęcia oraz pokoje hotelowe, w których goście mogą przenocować. Po zwiedzeniu hotelu przyszła pora obejrzeć kuchnię.  Przedszkolaki zobaczyły miejsce gdzie przygotowywane są posiłki, miały możliwość zobaczenia przyrządów jakie używa się w kuchni  oraz sztuczek jakie się tam stosuje.  Najwięcej radości sprawiło jednak dzieciom przygotowanie własnego posiłku. Przedszkolaki wspólnie z kucharzem przygotowali obiad.  Po ciężkiej pracy w kuchni, przyszła pora degustacji  przygotowanego własnoręcznie przez dzieci jedzenia.

Dzięki warsztatom kulinarnym dzieci rozwinęły nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, nabyły umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwinęły swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznały się z zasadami savoir-vivre przy stole. Wspólne przyrządzenie  posiłku  było również okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.